Olika typer av plastförpackningar

Plast som förpackningsmaterial har revolutionerat förpackningsindustrin och möjliggjort tillverkning av nya och innovativa förpackningslösningar. Tack vare materialets formbarhet och flexibilitet kan produkter förpackas i skräddarsydda förpackningar med låg materialåtgång och minimalt med spill. Nedan beskrivs tre typer av vanliga metoder för att förpacka med hjälp av plast:

Blisterförpackningar

Blisterförpackningen är en typ av hårdare plastförpackning som används för en mängd olika typer av produkter. Den är förseglad på ett sätt som gör den svår att öppna utan att ta till en kniv eller sax, vilket gör att den är populär för elektronikprodukter där man vill minska risken för att någon tar sig in i förpackningen eller stjäl produkten i fråga. Blisterförpackningen kombineras ofta med en baksida av kartong där grafik och information syns igenom. Den här typen av förpackning är tåligare och skyddar produkten bättre än exempelvis flowpack.

Bubbelplast

Bubbelplast används ofta som en del av produktens emballage tack vare sin stötdämpande förmåga. Materialet är tillverkat av kraftig plastfolie med inbyggda luftbubblor. Plasten har ett brett användningsområde och hittas i både kommersiella produktförpackningar samt används flitigt av privatpersoner då man till exempel ska flyttpacka.

Flowpack förpackning

Flowpack är en effektiv och populär förpackningsmetod som används inom bland annat livsmedelsindustrin. Genom att använda olika typer av film får förpackningen olika egenskaper. Den kan exempelvis vara värmetålig (sådan film används exempelvis för färdigmat som ska värmas i micro), stark eller väldigt tunn och genomskinlig. Filmen som används kan även vara vattentät, och kan därför användas för att förpacka vätskor av olika slag. Med hjälp av en förpackningsmaskin effektiviseras förpackandet och använder minsta möjliga material för att innesluta en produkt. På så vis minimeras mängden spill, vilket även är bra för miljön.

Alla dessa förpackningar kan tillverkas med hjälp av nya och smarta förpackningsmaskiner. Om du är intresserad av nya sätt att effektivisera din produktion kan du ta kontakt med Lagerblad Förpackningsmaskiner. De har stor erfarenhet och kunnande om förpackningar av olika slag, och levererar förpackningsmaskiner till industrier som bland annat livsmedels- läkemedels- tillverknings- och e-handel. På deras hemsida kan du läsa mer om de olika maskinerna de erbjuder.

 

“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Lagerblad Förpackningsmaskiner.”